Witlof

Wat is witlof? Witlof is een groente soort dat lijkt op een witte bloem. Witlof wordt soms ook wel Brussels lof genoemd omdat deze groente soort daar vandaan komt. Witlof heeft een hele bittere smaak. Vooral de binnenkant is erg bitter. Deze groente wordt veel gegeten in Nederland en België. Het is een groente die op veel verschillende manieren kan worden bereid en gegeten. Je kunt deze groente namelijk ook rauw eten. Witlof wordt ook veel gebruikt voor gerechten in restaurants.

Witlof telen

Het telen van witlof gaat op een makkelijke manier. Vaak denken mensen dat het telen van witlof erg moeilijk is. Maar dat valt enorm mee. In de grote richtlijnen komt het erop neer dat je eerst de onderste steel gaat telen. Daar bovenop komt de stronk met witlof. Als de stronk gegroeid is, dan snijd je de witlof eraf. Dan krijg je weer een kale stronk. Die stronk zet je weer in bak met zand of in een emmer met zand erin. Om de groei te versnellen is het handig om de emmer in een donkere ruimte te zetten. Het liefst met een wat matige temperatuur. De stronkjes zullen uiteindelijk weer tot witlof gaan groeien. Witlof van het land halen heeft een aparte naam. De naam van deze techniek noem je "het trekken van de witlof". Als je de zaadjes van witlof wilt gaan zaaien is dat verstandig om te doen in de maand Mei. In Mei zijn de zaadjes wat fijner. Je kunt ze het best in lange rijen planten. Tussen elk zaadje moet een ruimte tussen zitten van ongeveer 25 tot 30 centimeter. Het zaadje hoeft maar 1 tot 2 centimeter de grond in. In Mei is het vaak warm en droog. Om te voorkomen dat de witlof zaadjes uitdrogen is het handig om er een speciaal doek overeen te leggen. Je kunt het beste een vliesdoek er voor hangen.

Roodlof

Naast witlof heb je natuurlijk ook roodlof. Naast het kleur verschil is er ook een ander verschil tussen deze twee soorten lof. Het grootste verschil is dat ze allebei op een verschillende manier worden geteeld. De witlof wordt geteeld op een stengel die uit de grond komt. Daar wordt allen de bovenkant vanaf gehaald en er kan weer een nieuwe witlof groeien. Bij roodlof gaat het net even anders. Deze soort groeit namelijk als sla. Net als sla hebben zij als basis een plantje. Roodlof heeft een iets andere smaak, maar is nog altijd net zo bitter als de witlof.


watiswitlof

Recepten

Voor witlof zijn er een hoop recepten te vinden op het internet. Je kunt de groente op verschillende manieren eten. Rauw, gekookt of gestoofd. Een van de bekendste gerechten met witlof is de witlof in de oven met daaromheen ham en kaas. Door het midden van de stronk eruit te snijden verwijder je het bittere gedeelte. De ham en de kaas geven een extra smaak. Witlof kan ook worden gekookt met aardappelen. De bladeren van de witlof kunnen worden gebruikt voor decoratie.

Bereiding van witlof

Om de witlof te bereiden en om de witlof niet meer zo bitter te houden moet je groente koken. Dat gaat als volgt : Je moet de stronkjes witlof in een pan leggen. Deze pan moet voor de helft gevuld zijn met water. Laat deze koken tot ongeveer 15 minuten. Je kunt er wat zout bij doen of wat melk. Dit haalt de bittere smaak weg. Witlof is van zichzelf erg hard. Je kunt een vork na het koken van de groente erin prikken. Als je geen moeite hoeft te doen is de witlof gaar.