Witlof ham kaas

Ken je dat gevoel dat je na een lange werkdag thuiskomt, geen zin hebt om weer uitgebreid te gaan koken maar natuurlijk wel zin hebt in een lekkere maaltijd. Je bent zeker niet de enige. Veel mensen zitten met dit probleem. Voor deze mensen hebben we een hele goede maar vooral ook gezonde oplossing.

Als je het weer een keer helemaal zat bent en geen zin hebt om te lang te staan koken hebben we een perfect gerecht voor je waarmee je niet lang bezig bent maar wat wel enorm lekker en ook nog eens gezond is: witlof met ham en kaas! Niet alleen is het een perfecte combinatie van smaken maar de witlof zelf is natuurlijk ook hartstikke gezond.

Naast de hoofdbenodigdheden witlof, ham en kaas heb je verder alleen nog maar wat bloem boter en melk nodig.

Wat je precies nodig hebt:


  • 6 stukken witlof
  • 6 plakken ham
  • 25gr boter
  • 30gr bloem
  • 300ml melk
  • 75gr geraspte kaas
  • Zout
witlofhamkaas

Bereidingswijze

Als je begint met het op 180 graden voorverwarmen van de oven kan je beginnen met het wassen van de witlof. Eenmaal gewassen haal je de buitenste bladeren van de witlof af. De witlof laat je ongeveer 5 minuten koken in zoutwater waarna je de witlof laat uitlekken en het harde middenstuk aan het einde verwijderd. Daarna kan je een pannetje opwarmen met de boter erin en voeg je de bloem toe. Dit wordt ook wel een roux genoemd. Als de roux er wat korrelig en wit uitziet dan kan je beginnen met het mengen van de roux met melk, totdat je een lekker sausje hebt. Daarna gooi terwijl je roert je de kaan bij de saus. Als je dit gedaan hebt kan je een ovenschaal pakken en een klein beetje insmeren met wat boter. Als je dit hebt gedaan pak je een stukje witlof. Doe daar een plakje ham omheen en stop het in de schotel. Doe dit met elk stukje. Giet de kaassaus erover heen en bak dit geheel ongeveer 15 minuten in de oven.

Je hoeft zeker niet per se ham te gebruiken het kan natuurlijk ook met bijvoorbeeld salami.

Als je dit hebt gedaan dan kan je heerlijk genieten van je heerlijk bereid gerecht die je in ongeveer een half uur klaar kan hebben. Als je de smaak niet spannend genoeg vind dan kan je het ook nog wat meer op smaak brengen met een vleugje peper of wat koriander.

Aardappelen

Als je na dit gerecht het gevoel hebt dat je nog niet vol genoeg zit dan kan je ook ervoor kiezen om er aardappelen bij te doen. Het duurt natuurlijk wel wat langer als je de aardappelen erbij doet maar het is wel een perfecte smaakcombinatie. Dit is het perfecte gerecht als je weleens een keer zin hebt in wat anders maar zeker niet de behoefte hebt om te lang te staan koken. Enorm lekker en zoals gezegd ook nog eens heel erg gezond.