Witlof karameliseren

Stel je voor er komen bijvoorbeeld kleine neefjes over de vloer. Dan sta je nog met de vraag wat je zou moeten koken. Je wilt natuurlijk wel wat gezonds koken omdat dat wel het verstandigst is. Maar het is ook een beetje een feestje als ze over de vloer komen, dus wil je ze ook een beetje trakteren op wat lekkers. Met gekarameliseerde witlof met scholfilet help je dit dilemma uit de lucht. Witlof staat bekend om dat het veel vitamine en calcium bevat en dus heel erg gezond is. En doordat je het gezonde van de witlof mixt met het zoete van de karamel en het lekkere van de vis (die ook nog allerlei gezonden oliën bevat) zouden je neefjes waarschijnlijk niet eens door hebben dat ze groente gegeten hebben.


witlof-karameliseren

Benodigdheden:

  • 800g aardappels
  • 8 strookjes witlof
  • Scheutje olijfolie
  • 150g suiker
  • Scheutje azijn
  • 250g roomboter
  • 250g ongezouten cashewnoten
  • 1 ei
  • 400g scholfilet
  • 1 citroen

Bereiding

  • Verhit een pan met water en wat zout
  • Tijdens het warm worden van het water kan je de aardappelen schillen en doormidden snijden waarna je ze in ongeveer 20 minuten gaar kookt
  • Snijd het middelste gedeelte (harde kern) van de witlof weg en snijd de witlof in de lengte
  • Verwarm een beetje olijfolie in een pan en bak de witlof met de kant waar je het doormidden gesneden hebt naar beneden. (Ongeveer 4min.)
  • Strooi de suiker in de pan en roer de suiker. (Witlof karamelliseren ongeveer 4 min)
  • Nu kan je de aardappelen afgieten en droog stomen. Stamp de aardappelen fijn en meng dit met de helft van de resterende boter die over gebleven is en een ei. Daarna meng je de noten erdoorheen. Je kan het eventueel nog op smaak brengen met wat peper en zout
  • Verwarm wat van de boter overgebleven is in een pan met een scheutje olijfolie. Gooi de vis erbij en bak het ongeveer 3 minuten

Serveren

Serveer het met voorkeur op een vierkant bord, schep een grote lepel aardappelpuree op het bord. Schep de witlof om de puree heen en leg de gebakken vis bovenop de puree. Daarna kan je het nog wat meer smaak te geven doormiddel van een citroen of nog wat cashewnoot.